Aanwijzingen Belastingdienst voor masaalbezwaarprocedure box 3-heffing 2020

Een deel van de bezwaren tegen de vermogensrendementsheffing in de aanslag inkomstenbelasting 2020 wordt aangewezen als massaal bezwaar. Net zoals in de drie voorgaande jaren. In een bericht informeert de fiscus belanghebbenden hoe de bezwaren worden afgehandeld.

 

https://www.taxlive.nl/media/4628/gettyimages-1217821073-1.jpg

Als iemands bezwaar gaat over de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’ is, doet diegene mee met de massaalbezwaarprocedure. Staat deze motivering in het bezwaar tegen de aanslag inkomstenbelasting 2020, dan doet de bezwaarmaker automatisch mee met de massaalbezwaarprocedure. Het bezwaar tegen de aanslag inkomstenbelasting 2020 moet wel op tijd binnen zijn. In het aanwijzingsbesluit massaal bezwaar box 3 staat meer informatie.
Andere bezwaren
Andere bezwaren tegen de box 3-heffing dan de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’ is, vallen niet onder de massaalbezwaarprocedure. Bijvoorbeeld als de Belastingdienst is afgeweken van de aangifte. Deze bezwaren moeten apart worden gemotiveerd. In deze gevallen doet de Belastingdienst apart een uitspraak.
Massaalbezwaarprocedure
De massaalbezwaarprocedure betekent dat de Belastingdienst samen met ‘diverse partijen’ een klein aantal bezwaren selecteert dat wordt voorgelegd aan de rechter. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, doet de Belastingdienst een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen met de massaalbezwaarprocedure.

Over de vraag of de Belastingdienst een bezwaar behandelt als massaal bezwaar of niet krijgen betrokkenen een brief van de Belastingdienst.

Bron: Belastingdienst

 

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.