Banken verstrekken ruim 50 miljard coronafinanciering

Sinds de start van de coronacrisis hebben banken 56.000 ondernemers geholpen aan financiering. De totale waarde daarvan bedraagt € 51,1 miljard. Daarvan is € 6,8 miljard afgelopen maand verstrekt. Dat blijkt uit de vierde Corona Monitor banken van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Van het totaalbedrag van € 51,1 miljard gaat € 3,3 miljard naar financiering met overheidsgarantie, waaronder de Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C) en de Kleine Krediet Corona (KKC). De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldt dat de sterke groei zit bij grotere leningen vanaf € 1 miljoen.

Minder krediet in getroffen sectoren

Bij sectoren die zijn getroffen door de beperkende maatregelen – denk aan de horeca, fysieke retail, de reisbranche en de evenementensector– is het beeld nog altijd niet goed. In deze sectoren groeien leningen met overheidsgarantie nauwelijks en lijkt minder krediet te worden aangevraagd. Vanwege de onzekere vooruitzichten zijn ondernemingen in deze sectoren niet gauw geneigd om extra schuld aan te gaan. Voor hen is het van belang dat er zo snel mogelijkheid duidelijkheid komt over voortzetting van de overheidssteun.

Betaalpauze voor ondernemingen

Afgelopen jaar ontvingen 129.000 ondernemingen een betaalpauze, met een totale waarde van € 3,1 miljard. Dit is de generieke betaalpauze van een half jaar die in 2020 kort na het begin van de crisis is gegeven. Dit bedrag komt dus nog eens bovenop de € 51,1 miljard aan verstrekte financieringen. Dus in totaal zijn 185.000 geholpen door banken sinds de start van de coronacrisis in maart 2020. Daarnaast ontvingen bijna 26.000 particuliere klanten een betaalpauze voor hun hypotheek en 12.000 klanten voor een consumptief krediet. Deze betaalpauze duurt meestal een tot drie maanden. Een deel van deze consumenten heeft een verlenging van de betaalpauzes gekregen. Hiermee is in totaal € 88 miljoen gemoeid.

Bron: https://www.rendement.nl/

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.