Vrees voor opsplitsing bv’s om te profiteren van lage VPB-tarief

Een wijziging in de belastingwetgeving, waardoor er door bedrijven minder winstbelasting hoeft te worden betaald, moet als het nodig is alweer worden teruggedraaid. Zeker als blijkt dat bedrijven zich massaal opsplitsen om van het lagere tarief te profiteren. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in antwoorden op Kamervragen van PvdA en GroenLinks.

De Tweede Kamer stemde vorige maand in met een verhoging van de schijfgrens in de vennootschapsbelasting. Tot en met dit jaar moeten bedrijven over de eerste 250.000 euro winst 15 procent vennootschapsbelasting betalen. Dat is vanaf volgend jaar 15 procent over de eerste 395.000 euro.

Daarnaast gaat het hoge tarief van 25 naar 25,8 procent. Onder andere GroenLinks en de PvdA vrezen dat de wijziging belastingontduiking in de hand werkt, omdat bedrijven zichzelf opsplitsen en de winsten over verschillende bv’s verdelen. Daarmee profiteren ze optimaal van de lagere schijf. Het in de hand werken van belastingontwijking zou botsen met de belofte van het huidige kabinet, dat juist de aanpak van belastingontwijking als speerpunt heeft.

De belastingontwijking zou als volgt plaatsvinden. Stel de activiteiten van een bv, die € 1 miljoen winst maakt, worden verspreid over twee bv’s, waardoor beide bv’s ieder de helft van de winst toekomt. Dan kan tot aan de schijfgrens tweemaal gebruik worden gemaakt van het lage tarief in de vennootschapsbelasting, voordat het hoge tarief geldt. In dat geval is er jaarlijks sprake van een besparing in
de vennootschapsbelasting van circa € 40.000, zijnde het verschil tussen het hoge tarief en het lage tarief vermenigvuldigd met de schijfgrens (op basis van de parameters die gelden in 2022). Om de winst die toekomt aan een bv te verspreiden over meerdere bv’s is het wel vereist dat de activiteiten en daarmee samenhangende winst ook daadwerkelijk toerekenbaar is aan deze verschillende bv’s.

Vijlbrief erkent in de beantwoording dat nu nog niet duidelijk is wat het effect van nieuwe maatregelen zal zijn. Daarover moet in de loop van volgend jaar meer bekend worden. Als blijkt dat de maatregel belastingontwijking in de hand werkt, ligt wat de staatssecretaris betreft het terugdraaien van de verhoging als optie op tafel. Ook zou gedacht kunnen worden aan extra maatregelen.

Vijlbrief benadrukt dat de maatregel niets afdoet aan de belofte van het huidige kabinet om belastingontwijking aan te pakken. Het eventueel terugdraaien van de maatregel is daarbij volgens hem aan een volgend kabinet.


Bron: Ministerie van Financiën

Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over cookies.